Gør sommerhuset klar til græsset: Fjern mos i græsplænen

Det er ikke bare villaejere, som finder problemer med mos i græsplænen frustrerende. Det samme gør sig gældende for sommerhusejere, som ligeledes må kæmpe for at holde en flot og mosfri plæne omkring deres hus. Der er dog en række ting, man kan gøre for at fjerne mos og forhindre, at det kommer tilbage.

Hvad er årsagerne til, at der dannes mos i græsplænen?

Der kan være flere årsager til, at der dannes mos i græsplænen.

Ofte er det et tegn på, at jorden er for fugtig eller for sur. Det kan også være et tegn på, at græsset er for svagt eller for langt.

For at fjerne mos i græsplænen, kan man:

– Tynde ud i græsset, så det ikke bliver for tæt.

– Fjerne løse blade og grene, der ligger på græsplænen og hindrer solen i at komme til.

– Lufte jorden, så den ikke bliver for fugtig.

– Tilføje jordforbedringsmidler, der gør jorden mere eller mindre sur – afhængig af, hvad der er brug for

– Sørge for at mindske områder med skygge, så der kan komme lys og luft til græsplænen.

Hvis du følger disse råd, kan du i stor udstrækning forhindre, at mosset kommer tilbage, når du først har fået bugt med det.

Endnu en årsag til, at der dannes mos, kan være, at græsset er for kort. Dette kan ske, hvis man ikke har slået græsset ofte nok eller hvis man har slået det for kort. For at undgå mos, bør man sørge for at slå græsset ofte nok og ikke slå det for kort.

En yderligere årsag til, at der dannes mos, kan være, at plænen ikke er godt nok ventileret/drænet. Dette kan ske, hvis der er for meget jord på plænen eller hvis der ikke er nok luft i jorden. For at undgå mos, bør man sørge for at ventilere plænen godt.

Hvordan kan man fjerne mos fra græsplænen?

Det er ikke altid nemt at fjerne mos fra græsplænen. Det kan være svært at få fat i alle de små rødder, som mosen har. Derfor er det ofte bedst at bruge en mosfjerner. Mosfjernere kan fås i mange forskellige varianter. Nogle er meget simple, mens andre er mere avancerede.

En af de simplere mosfjernere er en haverive. Dette er et ganske effektivt redskab til at fjerne mos fra plænen – men det giver en hel del arbejde.

En anden type mosfjerner er en mosfjerner med en roterende børste. Denne type mosfjerner har en børste, der roterer. Når man bruger denne type mosfjerner, vil børsten fjerne al mos fra plænen.

En tredje type mosfjerner er en elektrisk mosfjerner. Denne type mosfjerner er meget effektiv, men den er også meget dyrere.

Uanset hvilken type mosfjerner man vælger, er det vigtigt at følge brugsanvisningen. Hvis man ikke gør det, kan man risikere at skade græsplænen.

Hvordan kan man forhindre, at mos kommer tilbage?

Det er svært at forhindre, at mos kommer tilbage. Det er dog muligt at reducere risikoen for, at mos kommer tilbage, hvis man gør følgende:

– Sørg for at græsplænen er sund og robust.

– Giv græsplænen den nødvendige næring.

– Sørg for at græsplænen er godt drænet.

– Slå græsplænen ofte med en god plæneklipper

– Sørg for at græsplænen er godt ventileret.

Kommer du først af med mosset og følger herefter disse råd har du stort set gjort, hvad du kan for at få dig en flot og velplejet græsplæne – og det gælder naturligvis uanset om det er haven hjemme ved huset eller ved sommerhuset det drejer sig om.

Disclaimer

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *